Γιούσουρι (Μαύρο κοράλλι Μεσογείου)

Το γιούσουρι είναι κοράλλι το οποίο ανήκει στο γένος των Εξακοραλλίων και πιο συγκεκριμένα στην ομάδα των Αντιπαθάριων. Παρ’ όλο που στην όψη του μοιάζει με δεντράκι μέσα στην θάλασσα, δεν πρόκειται για φυτικό οργανισμό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για θαλάσσιο ζώο που ζει σε αποικίες και σε μόνιμη θέση. Έχει διάμετρο έως και 15 εκ. και απαντά προσκολλημένο πάνω σε βράχους της Μεσογείου, σε βάθος μερικών δεκάδων μέτρων.Οι άνθρωποι το αλιεύουν για την δημιουργία χαντρών που χρησιμοποιούνται σε προσευχητάρια και κομπολόγια. Επίσης, από αρχαιοτάτων χρόνων δημιουργούνταν φυλαχτά από γιούσουρι, επειδή όπως πιστεύεται φέρνει καλή τύχη και διώχνει το κακό.

Κοιτάζοντας από μακριά ένα κομπολόι από γιούσουρι ίσως να μην μας κινήσει το ενδιαφέρον, μιας και το μόνο που θα δούμε είναι ένα σκούρο, μαύρο κομπολόι. Πλησιάζοντας το όμως και πιάνοντάς το στα χέρια μας, θα σχηματίσουμε μια εντελώς διαφορετική άποψη. Θα παρατηρήσουμε ότι το χρώμα του δεν είναι μονότονα μαύρο, αλλά αντιθέτως, θα διακρίνουμε καφέ αποχρώσεις που θα ξεπροβάλλουν σε ακανόνιστα σχήματα από το εσωτερικό του δημιουργώντας ένα έργο τέχνης πάνω σε κάθε χάντρα. Κάθε χάντρα είναι μοναδική και το σύνολο του κομπολογιού το οποίο ολοκληρώνεται με τον παπά αποτελεί πραγματικά ένα αριστοτέχνημα. Αγκαλιάζοντας όλες τις χάντρες στα χέρια μας και τρίβοντάς τις μεταξύ τους ελαφρά έτσι, ώστε να ζεσταθούν, μπορούμε να αισθανθούμε το άρωμα του ιωδίου της θάλασσας να βγαίνει από το εσωτερικό του. Είναι τόσο ιδιαίτερο που μυρίζοντάς το κάποιος θα νιώσει το μεγαλείο της φύσης. Ιδιαίτερος είναι επίσης και ο ήχος των συγκεκριμένων κομπολογιών. Στην προσπάθειά μας να τον περιγράψουμε, θα λέγαμε ότι είναι «βαθύς» και «γεμάτος», ενώ ταυτόχρονα «σεμνός». Δίχως να κουράζει και να επιβάλλεται, αφήνει μια γλυκιά μελωδία πίσω του, την οποία μία -μία οι χάντρες συνέθεσαν με τις δικές τους νότες.

Τα παλαιά κομπολόγια από γιούσουρι που διασώζονται έως τις ημέρες μας χαρακτηρίζονται από την ξεχωριστή όψη τους, με τα φυσικά καφέ «νερά» που προβάλλουν εντυπωσιακά γύρω από κάθε χάντρα. Είναι εξαιρετικά σπάνια κομπολόγια, ιδιαίτερα αυτά με τις χάντρες μεγαλύτερης διαμέτρου και με γνήσιο γιουσουρένιο παπά, και γι’ αυτό αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια. Τα πιο πρόσφατα κομπολόγια από γιούσουρι απαντούν αρκετά συχνά, έχουν πιο γυαλιστερό μαύρο χρώμα και συνήθως δεν στολίζονται από καφέ «νερά». Αυτά, συχνά είναι διακοσμημένα με άλλα υλικά και εν τέλει παρουσιάζουν μια πραγματικά ξεχωριστή φυσιογνωμία. Οι τεχνίτες κομπολογιών γιούσουρι τα δουλεύουν με το χέρι. Συνήθως τοποθετούν στο εσωτερικό των χαντρών έγκλειστα θραύσματα κεχριμπαριού, τα οποία περιβάλλουν με ασημένια, λεπτεπίλεπτα καρφάκια. Συχνά αυτά τα ασημένια καρφάκια έχοντας τη μορφή Αραβικού αλφαβήτου σχηματίζουν Μουσουλμανικές προσευχές με μια τεχνική ψηφιδωτού. Θεωρούνται από τα πιο περίτεχνα κατασκευασμένα και εντυπωσιακά κομπολόγια, σίγουρα όμως η χρήση τους απαιτεί λεπτότητα, εφόσον η κάθε χάντρα εμπεριέχει τόσο πολλές λεπτομέρειες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κομπολόγια Γιούσουρι μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικός ή με email.

 
 
Copyright © 2008-2013 House of Amber - All Rights Reserved.