Διάφανα Φατουράν και Μαστίχες

Τα πρώτα κομπολόγια που δημιουργήθηκαν, γύρω στο 1790, από κάποιο υλικό που αποτελούσε πρόσμιξη του κεχριμπαριού με άλλα υλικά ήταν τα κόκκινα Αιγυπτιακά Φατουράν. Έπειτα από τη σπουδαία επιτυχία τους και εφόσον είχαν γίνει ευρέως δημοφιλή στον λαό, ακολούθησαν πολλά άλλα νέα υλικά τα οποία είχαν δημιουργηθεί με παρόμοιο τρόπο. Ανάλογα με τη σύνθεση τους ονομάστηκαν διάφανα Φατουράν ή μαστίχες. Ουσιαστικά αποτελούσαν προσμίξεις του κεχριμπαριού με διάφορα είδη ρετσινιών, βακελίτη, τερεβινθίνη και λοιπά φυσικά υλικά, τα οποία τους προσέδιδαν το χαρακτηριστικό χρώμα τους. Το μοναδικό άρωμά που αναδύεται έπειτα από ελαφρύ τρίψιμο των χαντρών τους δεν έχει καταφέρει να το συναγωνιστεί κανένα σύγχρονο κομπολόι. Τα σύγχρονα κομπολόγια δεν χαρακτηρίζονται από κανένα άρωμα, διότι στην σύστασή τους κυριαρχούν τα συνθετικά υλικά.Τα ελάχιστα σύγχρονα κομπολόγια που αναδύουν κάποια μυρωδιά έχουν υποστεί τεχνητή επεξεργασία για τον συγκεκριμένο σκοπό (συνήθως βυθίζονται σε δοχεία με αρώματα) και διαφέρουν εκ βάσεως από τα παλιά κομπολόγια των οποίων το άρωμα είναι ενδεικτικό της σύστασης και ποιότητάς τους. Αυτό είναι προφανές, από το γεγονός ότι το άρωμα των σύγχρονων κομπολογιών αναδύεται δίχως κανένα τρίψιμο και θέρμανση των χαντρών και ως εκ τούτου ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου, έως ότου αφανιστεί εντελώς κατά την διάρκεια των πρώτων 2-3 ετών.

Τα διάφανα Φατουράν είναι παλαιά κομπολόγια τα οποία χαρακτηρίζονται από την διαύγεια των χαντρών τους και ποικίλουν σε χρώματα. Υπάρχουν σε αποχρώσεις του καφέ, κίτρινου, πορτοκαλί και πολύ σπάνια του πράσινου και του μπλε. Λόγω της διαφάνειάς τους, το φως το οποίο εισέρχεται μέσα σε κάθε χάντρα χρωματίζεται και τελικά το κάθε κομπολόι χαρακτηρίζεται από μια εξαιρετική λάμψη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το χαρακτηριστικό που τα καθιστά ξεχωριστά. Ο ήχος τους είναι πολύ «καθαρός» και η υφή της κάθε χάντρας τόσο απαλή και λεία, που αποτελεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση η αίσθηση της καθώς ξεγλιστρά από τα δάχτυλά μας. Τα διάφανα Φατουράν είναι συλλεκτικά κομπολόγια που μπορούν όμως να χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση λόγω της εξαιρετικής σκληρότητας των χαντρών τους.

Οι Μαστίχες χαρακτηρίζονται από το αδιαφανές χρυσό χρώμα τους. Πολλές φορές οι κάτοχοί τους θέλοντας να διακοσμήσουν αυτά τα κομπολόγια και να τους δώσουν ένα ιδιαίτερο ύφος πύρωναν καρφίτσες και σχημάτιζαν σε αυτά διάφορα σχέδια. Σε κάποια μάλιστα από αυτά τα κομπολόγια διακρίνονται σταυροί γύρω από τις χάντρες τους. Λέγεται ότι αυτά τα κομπολόγια τα είχαν οι Χριστιανοί της Ανατολής. Επάνω σε αυτά δημιουργούσαν σταυρούς, διότι ήθελαν να υποδηλώνουν την ταυτότητά τους ανάμεσα στην πλειοψηφία των Μουσουλμάνων. Έτσι βλέποντας ή αποκτώντας ένα από αυτά τα κομπολόγια είμαστε σίγουροι ότι έχει μεγάλη ιστορία. Ξέρουμε ότι αυτές τις χάντρες που αγγίζουμε, τις είχε αγγίξει και κάποιος άλλος. Ίσως σε μία άλλη εποχή, σε μία άλλη χώρα, κάποιος είχε αυτές τις χάντρες στα χέρια του, για να του δίνουν κουράγιο, δύναμη και θετική ενέργεια. Έτσι όπως θα κάνουν και σε εμάς, και στους μεταγενέστερους, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, που ίσως κληρονομήσουν κάποια στιγμή το πιο προσωπικό αντικείμενο του παππού τους. Δεν είναι τυχαία και απλή υπόθεση η κατοχή ενός τέτοιου κομπολογιού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κομπολόγια από διάφανο Φατουράν ή τα κομπολόγια Μαστίχα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς ή με email.

 
 
Copyright © 2008-2013 House of Amber - All Rights Reserved.