Καχραμάν

Καχραμάν ονομάζεται το κεχριμπάρι το οποίο απαντά στην Ανατολή. Οι Άραβες άντρες το χρησιμοποιούσαν, για να δημιουργήσουν προσευχητάρια, ενώ οι γυναίκες περιδέραια που κρέμαγαν επιβλητικά γύρω από το λαιμό τους. Επειδή η τιμή του ήταν ιδιαίτερα υψηλή, Καχραμάν μπορούσαν να έχουν στην κατοχή τους μονάχα οι Βασιλιάδες ή οι πολύ πλούσιοι Άραβες. Παλιά προσευχητάρια ή χάντρες από περιδέραια, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από ατόφιο Καχραμάν και είναι ιδιαίτερης αξίας έχουν διασωθεί έως και στις μέρες μας. Αποτελούν αντικείμενα που χαίρουν υψηλής εκτίμησης μεταξύ των συλλεκτών, εφόσον η μοναδικότητα του υλικού τους και η σπανιότητά τους είναι πλέον δεδομένη.

Το Καχραμάν θεωρείται ως κορυφαία ποιότητα κεχριμπαριού, στις μέρες μας όμως απαντάται σπάνια και η κατοχή αυτού θεωρείται συλλεκτική. Έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία το ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα είδη κεχριμπαριού. Το χρώμα του είναι βαθύ χρυσοκίτρινο, ως επί το πλείστον αδιαφανές, ενώ μέσα στις χάντρες παρατηρούνται πολλές φορές «νερά», τα οποία συχνά χαρακτηρίζονται από ένα πιο υπόλευκο χρώμα. Τα πολύ παλιά Καχραμάν έχουν πιο σκούρο χρώμα, σε αποχρώσεις του καφέ. Ο δείκτης σκληρότητας του είναι χαμηλός και γι’ αυτό το λόγο ο κάτοχος κάποιου κομματιού Καχραμάν θα πρέπει να το μεταχειρίζεται με σεβασμό και λεπτότητα. Αγγίζοντας και μόνο κάποιες χάντρες από Καχραμάν, έστω και με κλειστά τα μάτια, είναι αρκετό για να αισθανθεί κανείς ότι αυτό το υλικό είναι ξεχωριστό. Υπάρχει μία έντονη αίσθηση σαν ηλεκτρισμός ή ενέργεια, η οποία διαχέεται στο χέρι εκείνου που το χαϊδεύει. Συχνά και οι ίδιες οι χάντρες ηλεκτρίζονται τόσο πολύ μεταξύ τους που ενώνονται, ωσάν να θέλει η μία να κρατήσει κοντά της την άλλη, να γίνουν μια παρέα φίλων που κρατιούνται από τους ώμους. Η «φωνή» αυτών των φίλων, των χαντρών δηλαδή από Καχραμάν, είναι τόσο μελωδική, τόσο εύηχη, ωσάν να πρόκειται για τη γλυκιά, βελούδινη φωνή τραγουδιστών.

Πιστεύεται ότι το Καχραμάν προέρχεται από την Βαλτική και ότι συγκεκριμένα είναι Βασιλικό κεχριμπάρι. Οι Άραβες το αναζητούσαν από την αρχαιότητα, για να το εισαγάγουν στις χώρες τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ιδιαίτερα αντικείμενα. Λόγω της σπουδαιότητας που είχαν αυτά τα αντικείμενα, καθώς και της υψηλής τους τιμής, η διάσωσή τους διασφαλιζόταν από γενιά σε γενιά. Με το πέρασμα των χρόνων, το κεχριμπάρι οξειδωνόταν στον ατμοσφαιρικό αέρα και σταδιακά σκούραινε το χρώμα του. Κατ' αυτό τον τρόπο το Βασιλικό κεχριμπάρι της Βαλτικής από κιτρινόλευκο που ήταν αρχικά έχει σταδιακά λάβει αυτό το εξαίσιο χρώμα που βλέπουμε σήμερα στο Καχραμάν. Γι’ αυτό το λόγο, εάν παρατηρήσουμε ένα σπασμένο κομμάτι Καχραμάν, θα διαπιστώσουμε ότι το χρώμα που έχει η χάντρα στο εσωτερικό της είναι ανοιχτό, όπως ακριβώς και στο βασιλικό κεχριμπάρι, ενώ η επιφάνεια του καλύπτεται μονάχα από ένα σκούρο χρυσό χρώμα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με κομπολόγια Καχραμάν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικώς ή με email.

 
 
Copyright © 2008-2013 House of Amber - All Rights Reserved.